Останні сільські музиканти

Що ми знаємо про традиційну польську музику? Чи можемо відрізнити оберек від мазурка? Чи вміємо затанцювати польку, але не ту, що її танцюють на українських весіллях, а правдиву? Де можна побачити справжніх музикантів, послухати добру музику, а найважливіше – навчитись танцювати чи грати на музичних інструментах? Про усе це у статті, присвяченій останнім сільським музикантам від нашого викладача Данути Наугольник.

Саме так називалась книжка, видана польським художником та етнографом Анджеєм Беньковським. Сам автор неодноразово говорив про те, що почалось все із його мандрівок по селах, коли він будучи художником шукав типажів для своїх замальовок. Тоді він і зіштовхнувся із сільською музикою, в яку закохався до нестями. Беньковський дуже швидко зорієнтувався, що ця музика стала нікому не потрібною, що ніхто її не хоче слухати, а музиканти, найважливіші колись на всіх сільських забавах, опинились на маргінесі. Тоді ж і вирішив їздити до музикантів, щоб зібрати від них якомога більше інформації. Йому доводилось часто вислуховувати нарікання від тих же музикантів. До одного скрипаля Беньковський їздив впродовж довгих 19 років: той відмовлявся від розмови з етнографом, мотивуючи своє рішення тим, що некомфортно почувається перед мікрофоном і не хоче, щоби ще хтось міг заграти його оберки. Скрипаль погодився на запис лишень після смерті дружини, коли йому просто стало самотньо і захотілось уваги.

Де слухати музику?
Результати майже тридцятилітніх експедицій можна тепер знайти в мережі, на сторінці Archiwum Muzyki Wiejskiej. Аудіоматеріали на сторінці погруповані відповідно до регіону походження. Можна там знайти також підбірки архівних фотографій із детальнимим описами людей, зображених на фото та місць, з яких вони походять. Відео із експедицій опубліковані на каналі Фонду Muzyka Odnaleziona в youtube.

 Janusz Prusinowski Trio. Mazurek Ciarkowskiego

Powiśle Maciejowice, muzykanci na weselu, 1970

Де вчитися грати на музичних інструментах?
Більшість музикантів, які мають власні капели, або ж хочуть їх створити, їздить до сільських музик на уроки. Іноді коротко, а іноді навіть по кілька років. Одним з таких вчителів, що “виховав” не одну капелу, був Ян Ґаца (1933-2013) – музикант неймовірної сили, який навіть у свої 80 років під час виступів не гірше за молодих запалював усіх своєю енергією.

 Uniwersytet Jana Gacy

Існують також різноманітні майстер-класи, школи традиційної музики, де можна вчитись грати на різноманітних музичних інструментах – скрипці, оскільки вона є найважливішою в музичній капелі, акордеоні, бубні, кларнеті і тд. Найчастіше такі школи діють під час фестивалів або ж спеціальних таборів. Ось перелік найважливіших місць, де відбуваються майстер-класи із традиційної музики:

Festiwal Wszystkie Mazurki Świata  (відбувається щорічно в квітні)
Festiwal Muzyka Tradycyjnej Na Rozstajnych Drogach  (відбувається щорічно на початку липня)
Letnia Szkoła Muzyki Tradycyjnej (триває впродовж двох тижнів в липні)
Kielecki Tabor Domu Tańca – Sędek (відбувається щорічно в перший тиждень серпня)

 Orkiestra Taboru Kieleckiego 2013, polka-żydówka

взято з Archiwum Muzyki Wiejskiej
взято з Archiwum Muzyki Wiejskiej

Як навчитись танцювати?
І звісно ж – яка музика без танців? На кожному із зазначених фестивалів традиційної музики організовуються “potańcówki”, на яких грають як сільські музиканти, так і молоді капели. Щоб навчитись танцювати польки, оберки, чи мазурки, слід… просто багато танцювати. Традиційні польські танці здебільшого парні, то ж дівчатам набагато легше. Потрібно взути добрі черевики (взуття тут є дуже важливим, адже оберки можуть тривати нескінченно довго, можуть різно змінювати ритм, а підлога може бути слизькою), одягти гарну зручну сукню (одна моя знайома казала, що вона завше одягає кльошовану спідницю, бо та красиво розвіюється під час танцю), і найважливіше – знайти хлопця, який добре танцюватиме =) Насправді люди, які цікавляться традиційною музикою, намагаються використати кожну можливість, щоб навчитись грати, співати чи просто потанцювати. І дуже часто відвідують усі чи майже всі фестивалі.

А хлопцям… Хлопцям, натомість, щоб навчитись добре танцювати, потрібно брати участь у майстер-класах. Щорічно майстер-класи із традиційних танців організовує Jarmark Jagielloński w Lublinie.

Можна навіть нікуди не їздити, а вчитись з інтернету. Портал Taniec Tradycyjny PL подає серію відео уроків для вивчення традиційних польських танців.

 Kapela Tęgie Chłopy, Potańcówka podczas Jarmarku Jagiellońskiego w Lublinie

Бажаю гарного навчання! Літо у розпалі. Саме час!