Поодинці чи в команді?

ind_navchПроблема вивчення мов сьогодні є дуже важливою. Мова є необхідною в якості основного і найефективнішого засобу інформаційного обміну між людьми. Багато з нас вивчають іноземні мови, багато збираються вивчати. Мета у кожного своя: для подорожей, для кар’єрного зросту, для виїзду за кордон на навчання чи постійне місце проживання і т.д. Напевне часто виникає питання оптимального способу навчання: самостійне вивчення, репетитор чи школа? Кожен обирає різні способи , керуючись певними обґрунтуваннями.

Викладач англійської мови Ольга Розбакова пропонує  замислитись над сильними та слабкими сторонами групового та індивідуального навчання.

Щодо навчання у групі, то можемо сказати, що воно є ефективним для всіх, не важливо від особливостей характеру чи типу сприйняття матеріалу. Більше того, чим різноманітніша група, тим цікавіше навчання для кожного студента. Під час виконання певних завдань студенти, як правило, діляться на підгрупи, а потім знову повертаються у команду. Така спільна навчальна діяльність сприяє взаємодії студентів, що в свою чергу допомагає розвитку мови та вивченню її понять.

Групова робота збільшує можливості для всіх студентів говорити новою мовою, це дозволяє їм вчитися один в одного. Завдяки групової роботи, менш упевнені в собі студенти отримують можливість застосувати свої знання на практиці далеко від критичних очей та вух викладача. Замість того, щоб залежати від останнього, студенти звикають допомагати і вчитися один у одного.

Що ж до слабких сторін навчання у групі, то можемо назвати наступні – незмінність розкладу, неможливість відпрацювати пропущене заняття; а також ризик переймання чужих помилок, оскільки під час комунікації у групах викладач не в стані проконтролювати правильність побудови речень і вимови студентів.

203

Якщо розглянемо індивідуальне навчання з репетитором, то побачимо, що позитивними його сторонами є зручний та гнучкий для студента розклад занять, викладач виключно у диспозиції одного студента, індивідуальний підхід залежно від рівня підготовки, темпу засвоєння та поставлених цілей, а також можливість чути виключно правильну вимову.

Мінуси індивідуального навчання – відсутність можливості комунікації з іншими студентами, ймовірність формування у студента психологічного бар’єру у спілкуванні іноземною мовою з іншими людьми, вартість навчання.

Student and teacher

Проаналізувавши аспекти різних типів навчання, можемо сказати, що кожному з них притаманні плюси й мінуси. Тому при виборі того чи іншого варіанту слід враховувати мету, фінансові ресурси і, звичайно ж, власні уподобання…