Вчитися ніколи не пізно!

mail_bigЧасто люди, коли дізнаються яка в мене професія, запитують: “А люди якого віку до вас ходять на курси?” “Та найрізноманітнішого, — відповідаю я. — Починаючи від школи, і аж до поважних років”. “Ооо, і що?.. Як з ними? Важко?” [ну тобто зі старшими]. З одного боку реакція зрозуміла, проте з іншого — дивує. Ми хочемо, щоб наша країна розвивалась, але дивуємось, коли бачимо незвичні для нас речі. Немає нічого дивного у тому, що людина хоче вчитися і вдосконалюватися. Для розвинених країн активний пенсіонер явище звичне, то чому ж у нас це сприймається з подивом і надмірною зацікавленістю? Особисто я глибоко поважаю і схиляю голову перед цими людьми, і просто щаслива, що доводиться знати таких.

Отож, після такого відступу повертаємось до вивчення іноземних мов. Загальноприйнято вважати, що чим старша людина, тим важче їй вдаватиметься іноземна. Логіка тут присутня, проте і аргументи насупроти також є. Тому про все по-порядку.

Так, існує багато досліджень, які стверджують, що мову найкраще починати вчити ще в дитинстві ( тут цифри скачуть від перших днів життя і до школи, проте тут це неважливо), а доросла людина матиме набагато більше проблем та труднощів. Проте суть тут, як на мене, не в тому, що якийсь випадок кращий, а інший гірший, а в тому, що навчання проходить по-різному.

Основна перевага навчання в дитячому віці та, що дитина вчиться майже несвідомо. Заняття проходять у вигляді гри, вона просто повторює почуті слова та фрази, які самі вкладаються в голові. Якщо дитина перебуває в мовному середовищі, все спрощується ще на етап: іноземна засвоюється природно, як рідна.

080

З дорослими ситуація трохи інша, їм часто заважає система власної мови, серйозне ставлення, закомплексованість, однак маємо тут величезний плюс — мотивацію. І наголошую на цьому ще раз і ще раз. Якщо дитині вдається вивчити мову нічого не роблячи, то як людині із сильним бажанням не підкориться така вершина? Якщо ви знаєте чого хочете, для чого, ще й докладаєте зусиль, то ніякі роки вам не страшні. Крім того, доросла людина має певні навички сприймання, їй легше побудувати асоціативні ланцюжки значень різних споріднених та однокореневих слів. Крім того, дорослим набагато легше укласти в голові систему закономірностей вимови, написання. В дітей це все виконується на автоматі, без розуміння. Також граматика мови в дорослих сприймається усвідомлено та розкладається по шухлядках в голові.

11_4.jpg

Отож, руйнуйте стереотипи про те, що мову неможливо вивчити у старшому віці. Якщо ви маєте бажання та натхнення працювати над собою, все у вас вийде. Удачі вам та багато цікавих слів!