Найочікуваніше свято для дітей – Mikołajki

mikolajkiСвятий Миколай здавна вшановується усім християнським світом. Саме він був першим благодійником, що забажав приховати свою допомогу певній бідній родині, що через нестачу грошей хотіла віддати своїх доньок у публічний дім. Святитель Миколай підкинув їм три мішечки із золотими монетами, чим врятував нещасних від ганьби і зловтішань. З цього часу усі дітлахи планети вірять, що Святий Миколай приносить їм подарунки. А які подарунки отримуть польські діти? Про це поговоримо у нашій статті.

Історія свята
Кожного року з 5 на 6 грудня усі дітки Польщі з нетерпінням очікують Святого Миколая (Mikołaja). А раніше до них приходив Гвяздор (Gwiazdor), що теж роздавав подарунки. Але тепер ця традиція збереглася тільки в Кашубії і на Дольному Шльонску, але й там по-тихеньку змінюється на користь Святого Миколая. Починаючи вже з XIX століття Святий Миколай приходив до польських діточок у супроводі янгола і чорта. Чемні дітки отримували солодощі, а ті, що вели себе погано зі смутком споглядали на різочку.

Подарунки
Очевидно, що у минулих століттях не було величезних гіпермаркетів, де можна купити подарунки, та ще й з величезною знижкою. Тому батьки дарували те, що зараз модно називати “handmade” – позолочені горішки, дерев яні хрестики, пряники, солодощі, яблука тощо. За познаньською легендою у ніч з 5 на 6 грудня Святий Миколай дивився на чобітки дітлахів. Якщо вони були чисті та блискучі, то на ранок дітвора знаходила там подаруночок. В разі занедбання своїх обов’язків і перетворення на свинку дітки отримували своєрідне “покарання” – гнилу картоплю до чобітка, або різочку. Також подарунок може опинитися в шкарпетках, бо власне туди закотилися золоті монети, що приніс Святий Миколай бідній родині.

tradycje-mikołajkowe-mniejsze

Регіональні особливості
Як згадувалося вище, до деяких польських дітей приходить Гвяздор, а як виглядає святкування цього дня в інших польських регіонах? Наприклад на Шльонську Чешинським є звичай перевдягатися у Святого Миколая, тому у цей день їх дуже багато! Але треба бути уважним: серед перевдягнених є “хороші” і погані”. Хороші роздають дітям подарунки, а погані — це, за повір’ям, перевдягнені цигани, чорти та ведмеді. Треба пильнувати, від кого беремо подарунки! 🙂

Сучасні традиції
Свято, на превеликий жаль, стає більш комерційним. Діти хочуть побачити під подушкою планшет, або новий телефон і навряд чи зраділи би золотим горішкам, що так тішили їх однолітків століття тому. Але чудо лишається чудом і діти вірять, що у ніч з 5 на 6 грудня вони обов’язково отримують подарунок, а зробить це для них ніхто інший, як Святий Миколай.

P.S. Святий Миколай вважається також покровителем моряків та пастухів. Тому у цей день пастухи віддавали святому особливу пошану — робили вінки з льону та клали туди курячі і гусині яйця.

автор: Тетяна Французова