Як слухати іноземною мовою

напочаткуДумаю, з такою ситуацією, мабуть, стикаються багато людей, які вивчають мови: Ви вже непогано говорите і вмієте читати дуже добре, але до цих пір не розумієте більше, ніж окремі слова з того, що люди говорять.
Причина цього криється в тому, що мова –  це ряд звукових одиниць, з’єднаних між собою швидко, і їх важко відрізнити для непідготовленого вуха. А між тим, розвивати слухання дуже важливо, важко порозмовляти з кимось, коли не розумієш його відповідей 🙂
Тож наше завдання навчитись виокремлювати слова і розбиратись, що вони означають у поєднанні одне з одним.
На жаль, ніякого супер методу тут нема, щоб навчитись слухати, треба, в першу чергу, робити це багато і часто. І найпростіший спосіб – пройтись по матеріалах з підручника самостійно. Чому він найпростіший? – бо Ви їх вже опрацювали з вчителем, тож перший етап – зрозуміти суть – вже пройдено, тепер можна попрацювати над деталями і вимовою. Тим більше, з підручником Ви отримуєте диск і Вам не треба нічого шукати.

Слухайте його, так багато разів, ніби це Ваша улюблена пісня – десятки і навіть сотні разів. Слухайте, так часто, як тільки вистарчить терпцю 🙂 Слухайте, коли робите щось по дому. Слухайте, коли Ви в тренажерному залі. Слухайте, коли Ви знаходитесь в автомобілі.
Змиріться з тим, що Ви не будете розуміти геть все протягом тривалого часу, якісь деталі будуть втікати і нехай, не дратуйтеся, далеко не втечуть! А от стрес – Ваш заклятий ворог у навчанні, коли Ви злитесь, ваш розум закритий.

Тільки не потрапте в пастку пасивного слухання. Це може бути корисно тільки для одного: якщо ви слухаєте мову бездумно, ваш мозок звикає до її звучання, і емоційно вона стає Вам ближчою. Щоб поліпшити своє розуміння, ви повинні бути зосереджені! Тому не варто слухати запис і займатись ще якоюсь розумовою роботою, слухання добре поєднується тільки з фізичною.

вкінці

Якщо вам важко зрозуміти певні слова, спробуйте встановити аудіоплеєр з можливістю уповільнити швидкість відтворення звукового файлу, так Ви зможете почути їх краще.

Ви помітите, що чим більше ви практикуєтесь, тим більше слів чуєте і розумієте. Спробуйте також прискорити швидкість запису, щоб розширити свою зону комфорту, а потім повернутися до фактичної швидкості.

З іншого боку, не варто себе обмежувати лише підручником. В ньому, звісно, підібраний хороший матеріал, але подумайте і про те, щоб урізноманітнити своє слухання, особливо тим, що Вам цікаво, фільми, телепередачі, радіопрограми та подкасти.

І завжди намагайтеся вгадати, що мовець збирається сказати. Якщо вдасться зробити це правильно, ви слухаєте добре і розумієте головне. Якщо ви зробите це неправильно, це може означати, що Вам варто послухати ще раз. Це хороший спосіб оцінити власні навички слухання.

І найважливіше: слухайте, слухайте і слухайте ще! 😉