Маївка у Німеччині

Вже зовсім скоро нас очікують такі бажані травневі вихідні, на які цього року припадає ще й святкування Великодня.

Свято праці — без праці

У перший день травня, в Україні, як і у 86-ти інших країнах світу офіційно відзначається “Свято Праці”. Цікавим є той факт, що перша маївка на українських землях відбулася саме у Львові, ще у далекому 1890 році. На площі Ринок зібралося біля 4 тисяч українських, польських та єврейських робітників, які вимагали встановлення 8-годинного робочого дня, заборону праці дітей на нічної праці для жінок. В радянських умовах першотравневі демонстрації набули політичного характеру, на відміну від країн Західної Європи — де вони перетворилися на карнавальні дійства. У більшості держав Європи цей день є вихідним. Що ж роблять у цей день німці?

1Ще з кінця 19 століття у німецьких містах і селах проходять в цей день демонстрації робітничих організацій, які спрямовані на відстоювання і покращення прав робітників. Найактивнішим є Deutsche Gewerkschaftsbund (Об’єднання німецьких профспілок), яке кожного року організовує різні заходи і використовує цей день, як можливість, щоб привернути увагу громадськості до проблем ринку праці.

Але є і інша сторона цього вихідного дня…

Maibaum, Tanz in den Mai, Maikönig…

1-ого травня німці святкують перший весняний день року, який ще в сиву давнину символізував кінець зимових холодів і прихід теплих днів. Цікаві звичаї і традиції виманюють людей в цей день з їхніх домівок, щоб весело відсвяткувати початок найтеплішої пори року і прогнати геть останні сліди холодних місяців.

3Уже в останній день квітня розпочинається гучне святкування. У багатьох регіонах Німеччини, на центральних площах сіл і невеликих містечок, встановлюють і величають так зване “Maibaum“ – “травневе дерево”, яке є символом оновлення життя, здоров’я, цвітіння та родючості. Найчастіше це є дерев’яний стовп, зроблений з стовбура сосни або берези, прикрашений різнокольоровими стрічками, квітами і яскравими вінками. Яскраву стрічкову гаму складають 7 кольорів веселки, яка з’являється після дощу і приносить сприятливу погоду для врожаю. Традиційно біля дерева організовують різні події, тут збираються музиканти та танцюристи. На честь встановлення “Maibaum” часто виконується традиційний “Tanz in den Mai“ – “Танець у травень” в народних костюмах. У великих містах травневі вечірки здебільшого організовують у нічних клубах.

Травневе дерево також слугує свідченням любові. Молоді юнаки виставляють його перед вікнами дівчат, які припали їм до серця.

SONY DSC

Традиції дуже відрізняються від регіону до регіону. Наприклад, на заході Німеччини — у Рейнській області, існує ще традиція обирати травневого короля і королеву — Maikönig і Maikönigin. У селах і невеликих містечках ця традиція є настільки важливою, що інформація про неї публікується на перших сторінках місцевих газет.

4

Maibowle und Maiwanderung

Значна частина населення Німеччини використовує цей святковий день для відпочинку на природі, організовуючи веселі пікніки. Відпочиваючі всіх вікових категорій з рюкзаком за плечами або возиком (Bollerwagen), заповненими провіантом і алкогольними напоями, вирушають у травневий похід – “Maiwanderung“. В цей день готують традиційний травневий напій, рецепт якого поданий нижче.

7

Травневий напій – “Maibowle“

2 Flaschen trockener Weißwein – 2 пляшки білого сухого вина
1 Flasche halbtrockener Sekt — 1 пляшка шампанського
1 Bund angetrockneter Waldmeister — 1 пучок підсушеної маренки запашної
1 bis 2 Spritzer Zitronensaft — 1-2 краплі лимонного соку
Evtl. 1 bis 2 EL Zucker – за бажанням 1-2 столові ложки цукру
Заповніть посудину (виділену для цього напою) однією пляшкою холодного вина, зв’яжіть пучок маренки запашної і опустіть листочками вниз — так, щоб стебла не знаходилися у вині. В залежності від бажаної інтенсивності смаку залиште його на мінімум 30 — максимум 45 хвилин. Долийте другу пляшку холодного вина і шампанське, додайте лимонного соку і за бажанням — трохи цукру.

Бажаю Вам тепла, сонечка і гарного весняного настрою! 🙂

автор: Хом’якова Наталія