Долаємо мовний бар’єр. 10 дієвих порад

language-learningЧи доводилось вам чути, як люди з досить невеликим словниковим запасом легко та невимушено говорять іноземною мовою? Або навпаки: ті, хто добре володіє лексикою та граматичним матеріалом, не можуть вимовити і слова? Поширена ситуація. Перше, що спадає на думку – як таке можливо? Що впливає на нашу здатність чи нездатність вільно говорити. Людям, котрі легко переходить до говоріння, безумовно допомагає впевненість у собі та ентузіазм. Але як бути, якщо ви не серед них? Що робити, коли ваш випадок це «все знаю, а сказати не можу». Відповідь одна – пробувати знову і знову. Застосовуйте нові та нові методи. Шукайте, поєднуйте, експериментуйте. Почніть з основного. Перед вами десять простих та дієвих кроків, котрі безумовно допоможуть вам «заговорити»:

1. Дослідіть свій страх. Чого саме ви боїтесь? Найчастіше страх говорити іноземною мовою пов’язаний з думкою, що вас оцінюватимуть (та ще й негативно!). Перша та основна помилка. Задумайтесь, кому це потрібно? Нікому. Більше того, чи осуджували б ви співрозмовника з іншої країни, котрий говорить вашою рідною мовою (нехай з помилками чи вираженим акцентом)? Звичайно ні.

2. Визначте ваші слабкі сторони\що саме заважає вам говорити. Якщо бракує слів – вивчайте базову лексику з кожної категорії. Не вмієте поєднувати слова в речення – для початку вчіть сталі фрази та вислови. Вас безумовно зрозуміють і після двох-трьох простих слів.

3. Більше слухайте. Пісні, фільми, вправи для аудіювання. Саме так кожен з нас (бездоганно!) оволодів рідною мовою. Ми просто чули її щодня.

4. Забудьте про перфекціонізм. Ви ніколи не зможете вільно заговорити іноземною мовою, не пройшовши стадію «говорю ламаною (проте говорю!)».

5. Усміхайтесь! Співрозмовник зосередиться на тому, що з вами приємно говорити, а не на ваших помилках.1369375378_interesniy-sobesednik

6. Симулюйте впевненість. Ця порада може здатись вам досить дивною, але насправді ніхто не знатиме – справжня чи вдавана ваша впевненість під час розмови. З часом вам не прийдеться докладати для цього жодних зусиль.

7. Пригальмуйте! Якщо ви говоритимете більш повільно та чітко, це перш за все підсвідомо «змусить» співбесідника сповільнити і свій темп мовлення. Ще одна перевага неквапливої розмови – можливість сконцентруватись та підібрати потрібні слова та фрази.

8. Не намагайтесь сподобатись усім. Більшість людей, з котрими ви говоритимете іноземною мовою, ставитимуться до вас з розумінням, допомагатимуть та намагатимуться зрозуміти. Якщо ж ваш співбесідник веде себе не надто терпляче, просто не беріть до голови. Нестриманість та відсутність манер – це його проблема, а не ваша.

9. Перед початком розмови глибоко вдихніть. Це простимулює діяльність головного мозку та розслабить мовленнєвий апарат. Порада номер два – не забудьте видихнути 🙂

10. Почніть вчити ще одну мову! Що-що? Запам’ятовувати нові слова та правила? Саме так! Інколи це неймовірно допомагає відвернути увагу від початкових проблем з говорінням. Основна іноземна мова здаватиметься вам легшою, а страх говорити перекинеться вже на другу чи третю (додаткову) мову.

Декотрі з цих порад зовсім не нові і чули ви їх уже, мабуть, не раз. Проте знати, не завжди означає застосовувати. Застосовуйте! З часом ваша мова стане плавною та правильною, а поки насолоджуйтесь першими невеликими здобутками — короткими відповідями, простими фразами, коротенькими реченнями. З кожнем днем вони безумовно будуть рости та збагачуватись. Успіхів вам у говорінні іноземною мовою, а головне приємних та цікавих співрозмовників.

автор статті: Анна Паращак