Мотивуйте себе, адже це запорука успіху

Ania

Анна Мороз, викладач польської мови у Школі конкурентних рішень KI School

Стаття допоможе знайти вам джерела мотивації та стратегії вивчення іноземної мови.

 

Одним із ключових аспектів у вивченні мови є мотивація. Наше життя неначе хвиля злетів і падінь, яке залежить від певних факторів та ритмів (напр. біоритми). Такого роду ритми просліджуються в багатьох сферах нашого життя. Кожен з нас переживає хороші і трохи гірші періоди, що не може не відображатися на результатах нашої активності, чи то в навчанні, чи під час роботи.

На ефективність навчання впливають три основні чинники, котрі між собою взаємопов’язані. Це стратегія вивчення, навички навчання та наша мотивація. Кожен має неабияке значення, тому що:

  • Навчаючись без стратегії, навіть з великим бажанням, можна втратити багато часу і досягнути при цьому менше, ніж із використанням стратегії навчання.
  • Навчаючись без відповідних навичок в процесі навчання, досить важко освоїти багато інформації, вона швидше забувається, а тому не стане у пригоді, коли це буде необхідно.
  • Але якими би не були важливими два попередні чинники, без мотивації вони не матимуть жодного значення.

 Існує багато технік підвищення мотивації. Однієї з них є записування своїх досягнень у щоденник. Хоча це може бути не лише щоденник, а і ціла мапа з малюнками, або все, на що вам дозволить фантазія. А ось три пункти, які допоможуть вам підвищити мотивацію та покращити свої результати:

1. Записуйте кожен, навіть найменший успіх або досягнення y навчанні. Хороша оцінка, вивчення розділу з підручника, створення схеми думок, прочитана книжка, похвала викладача, закінчення семестру, здача екзамену і т.д. Записуйте все, що прийде на думку і хоч якось пов’язано з навчанням.

Завжди зазначайте дні або моменти, під час яких у вас було велике бажання навчитися чогось нового, або вивчати нові слова. Всі ці позитивні спогади допоможуть у хвилину зневіри у власні сили.

2. Регулярно переглядайте свій щоденник. Особливо під час розумового застою або депресії, коли нічого не виходить. Варто переглянути свій щоденник перед важливою подією, коли надходить час на складання тесту, екзамену, оборони реферату і т.д., це допоможе віднайти натхнення.

3. При найважливіших для вас записах, намагайтеся уявити собі дану подію. Зробіть це якомога точніше! Підключіть свою уяву. Пригадайте, як почувалися у даній ситуації. Намагайтеся пережити цю ситуацію в думках ще раз – це дуже важливо.

book

Як такий щоденник із власними записами може допомогти у навчанні?

Окрім приливу мотивації та гарного самопочуття є ще одна дуже важлива річ. Ведення такого щоденника успіху допоможе вам добитися ефекту снігової кулі. Записуючи свої досягнення і тим самим відновлюючи їх у своїй пам’яті, ви почнете краще концентруватися на своєму успіху. А концентрація дозволить притягувати щораз більше таких подій. Записуючи свої досягнення, ви одночасно передаєте у підсвідомість повідомлення: «Це для мене вкрай важливо». А підсвідомість, в свою чергу, зробить все, щоб успіх траплявся якомога частіше.

Почни сьогодні!

Вже сьогодні почніть вести свій щоденник успіху. Відкиньте зайві думки, наприклад про те, що це можна відкласти на завтра, тому що існує ймовірність не почати ніколи. Запишіть свої досягнення вже зараз, і не важливо, чи то вивчення нового слова, чи засвоєння нового правила. Чим більше тим краще!

Пригадайте усі події з сьогоднішнього, вчорашнього дня, все що було місяць тому, минулоріч. Зробіть все, щоб записування своїх досягнень приносило максимальну користь.