Шукайте нестандартні методи вивчення мови

tehlivets

 

Ірина Теглівець, викладач англійської мови у Школі конкурентних рішень KI School

 

Рішення записатись на курси є, безсумнівно, важливим кроком у оволодінні іноземною мовою. Як вже писалось в нашому блозі, наявність стратегії важлива у будь-якій справі, і вивчення мов – не виняток, проте обмежуватись лише тим, що пропонують Вам підручник і викладач (якими б цікавими і корисними ці пропозиції не були 😉 ), думаю, не варто. Це робить досвід навчання дещо бідним і обмеженим, відриває його від реальності, в той час як успішне засвоєння мови можливе лише тоді, коли вона стає цілком природною частинкою життя.

Нам, однак, пощастило жити в час, коли є багато можливостей винести свій досвід використання іноземної за межі класної кімнати. Вони доступні кожному, і, щоб ними скористатись, не треба чекати, поки Ваш рівень знань досягне не знати-яких висот, навпаки, їх можна і треба починати інтегрувати в своє життя одразу ж після рішення вивчити нову мову.

Включіть мову, яку Ви вивчаєте, у свої повсякденні звички! Наприклад, дивіться чи слухайте нею новини. Це допоможе не тільки вивчити нові слова і конструкції, але й набути більш багатогранної картини світу: у різних країнах тим самим подіям можуть даватись зовсім різні оцінки, або й наповнення і стиль випусків можуть виявитися зовсім відмінними від наших. Навіть якщо спочатку Ви не розумітимете все, такі перегляди/прослуховування допоможуть Вам звикнути до звучання мови і навчитись правильних інтонацій і ритму, оскільки ведучі найчастіше мають добре поставлену дикцію.

Підпишіться на щоденну розсилку гороскопу. Не вірите в гороскопи? – я теж неособливо! 🙂 Але тексти щоденних гороскопів складаються з тих же слів, що й інші тексти, і ще вони коротенькі і найчастіше стосуються повсякденного життя, тож Ви зможете вивчити чи підмітити природне вживання багатьох корисних слів і зворотів. Та й якщо підійти до завдання пошуку гороскопу в доречною старанністю, то можна знайти той, що буде Вам прогнозувати тільки хороше, а вже – вірите Ви щиро, чи ні – силу позитивного налаштування підтверджують багато наукових досліджень… 😉 Якщо ж гороскоп ну ніяк не вписується у Вашу картину світу, спробуйте якусь розсилку на тему, що Вам цікава, тільки тут є ймовірність, що статті будуть довгі, і у Вас не завжди буде час їх опрацювати.

Якщо Ви – щасливий власник смартфона, пошукайте у Playmarket чи iStore ігри чи програми, що допомагають вчити іноземні мови, так Ви зможете з користю і задоволенням провести час в громадському транспорті чи черзі. Тут, можливо, вивчаючі англійську мають деякі переваги, бо ринок додатків розвинутий різними мовами трохи несиметрично, однак це не повинно нікого зупиняти від пошуків!

Якщо ж Ваш рівень вже високий, і всі попередні поради здаються Вам надто простими, то в мене є ідея і для Вас! 😉 Спробуйте пройти відкритий он-лайн курс (англ. MOOC – Massive Open Online Course), все більше і більше провідних навчальних закладів по всьому світу створюють такі курси і роблять якісну освіту доступною кожному! Такі курси можна знайти багатьма мовами і на різноманітну тематику, тому, якщо Ви підпишетесь на такий курс, Ви зможете не тільки поглибити і вдосконалити власні знання мови, але й знання з предмету Вашого професійного чи особистого зацікавлення. Більше того, у багатьох таких курсах є можливість створювати субтитри різними мовами, тож Ви можете не тільки вчитись самому, але й бути корисним для інших!

Є, звісно, і багато інших способів принести більше іноземної мови у Ваше життя, є, безсумнівно, такі, про які я не здогадуюсь, але які знаєте Ви! Тож буду дуже вдячна, якщо поділитесь своїми методами у коментарях. І пам’ятайте, як дорогу здолає тільки той, хто йде, так і мову вивчає, тільки той хто вчить! 🙂 Успіхів Вам!