SuperMistakes у вивченні іноземної

Викладач англійської мови у KI School Богдана Лісова розмірковує над основними помилками, які роблять студенти у навчанні.

Уявімо на хвилину, що до нас в офіс прийшла одна така звичайна молода людина, яка дуже хоче вивчати англійську чи будь-­яку іншу іноземну мову.

В цією людини горять очі і багато амбіцій з цього приводу. Вона знає, що англійська допоможе поїхати по Work and Travel і провести чудове літо в США, отримати підвищення на роботі, встановити дружні стосунки з босом­ іноземцем, вільніше почувати себе за кордоном, навіть просто допомогти туристу, який перестріває її на “Вернісажі” і запитує дорогу до Оперного. Крім того, навіть якщо ти вже вивчаєш корейську мову і культуру, англійська ніколи не завадить.

Проте, дуже часто, всі ці амбіції разом з ентузіазмом швидко зникають і на заняття замість шести людей стабільно ходить двоє­-троє.

Серце болить, коли бачиш таку ситуацію, тому спробуймо розібратись в причинах цього явища для того, щоб ніхто з наших студентів на таке більше не повівся. Головні помилкові підходи до вивчення іноземної:

1. Я EnglishSuperman, ну або ж EnglishSuperwoman: багато йде вчити іноземну з розрахунку на те, що закінчивши семестр, вони досконало володітимуть мовою і вдасться це без жодних проблем. Люди, для того щоб вивчити мову досконало, її або штурмують п’ять років в університеті з величезним навантаженням кожного божого дня, або їдуть жити за кордон і там в іншомовному оточенні змушені відкривати рот і говорити (така вона вже природа людська, що без балачок — нікуди). Тому не розчаровуйтесь, якщо все набагато складніше, ніж ви розраховували.

2. Мій викладач EnglishSuperman, ну або ж EnglishSuperwoman: приходячи на курси чи до репетитора, люди думають, що саме викладач тут цар і Бог, тому нехай він трохи постарається, пошукає нам гарні вправи, ігри, теми, тексти, пісеньки, відео, вирізалки, скоромовки, забавлялки і т. п. Так, від викладача залежить дуже багато, але певна ініціатива має йти і з боку студента. Саме від ваших старань залежатиме, скільки матеріалу ви засвоїте і викристовуватимете.

3. Я йду на SuperEnglishClass в SuperEnglishSchool: “Якщо мене беруть на курси, значить вони й беруть на себе повну відповідальність за мої знання і результат”, ­ думає собі студент. Так, ми забезпечуємо вас всім, чим можемо, але повірте, що навіть дві годин тричі на тиждень не дасть вам кардинального результату, якщо ви самі не цікавитиметесь мовою в позакласний час. І відразу наступний пункт, що продовжує думку цього…

4. Дивіться Friends, Breaking Bad, Warrior, Charlie and the Chocolate Factory англійською, слухайте Scorpions, Arctic Monkeys, Paramore, навіть наш The Space Cakes, та все, що допоможе вивчити кілька нових слів і виразів. Професійний підручник, що в очах студентів має вигляд SuperBook — це дуже добре, але те, що подобається саме вам, запам’ятається набагато швидше і ефективніше. До того ж без жодного стресу та заучування.

5. Домашка для школярів: багатьом людям цікаво вчитися і ходити на заняття, проте з готовим домашнім їх побачиш не часто. Може звучати трохи повчально і надокучливо, але домашня робота, це те, що закріпить пройдене і допоможе вам не забути матеріалу після виходу з класу. Навіть якщо в вас чудова пам’ять та увага, ви не маєте жодних труднощів з заучуванням слів, НЕ ЛІНУЙТЕСЬ і виділіть трохи часу на виконання кількох вправ. Кожен викладач розуміє, що ви і без того маєте чим займатись, тому домашка не займе більше півгодини вашого часу.

Не ображайтесь, якщо впізнали десь себе, посто закочуйте рукави і працюйте над своєю іноземною. Немає нічого вартісного, що приходить просто так. Тому працювати, працювати і ще раз працювати! Відразу і гарна нагода — початок нового семестру 🙂

pres2015