Топ-12 ресурсів для вивчення польської мови

taniaЯк раніше люди вивчали мови? Це питання не дає спокійно спати багатьом людям, що намагаються вивчати мови. Підручників було мало, або вони були зовсім не придатні до науки, словники було важко дістати. А про носія мови годі й говорити.. Але люди їх вивчали і робили це навіть блискуче. Що ж заважає нам, людям, що живуть в епоху інтернету, успішно володіти мовами та вивчати їх? Можливо наше небажання вчитись чи просто лінь? А може ми загубились у надмірі інформації і нам потрібні “підказки”? У цій статті викладач польської мови Тетяна Французова спробує зорієнтувати Вас якими саме ресурсами користуватись, щоб вивчати польську мову.

1. http://język-polski.pl/

Гасло порталу чудово відповідає матеріалам, розміщеним там: “WARTO WIEDZIEĆ, ale jeszcze lepiej umieć”. (“Варто знати, але ще краще вміти”). Користувач легко зорієнтується на сайті: вся інформація погрупована за розділами. Сайт створено для підготовки до випускного іспиту (Matury), тому там є не тільки розділи про мову (“Wiedza o języku polskim”: gramatyka, ortografia, historia języka), а й, наприклад, “Uczenie się języka polskiego”, де надаються цінні поради щодо методів навчання і навіть рекомендується музика сприятлива для цієї справи 🙂 Отож, цей портал можна по праву назвати одним із найкращих освітніх порталів для вивчення польської мови.

2. http://polakna5.blox.pl

Наступний портал, що заслуговує на нашу увагу — це власне блог викладачки з польської мови. Як вона сама зізнається в своєму “Słowie na początek”, ідея створення блогу прийшла до неї саме тоді, коли вона хотіла придбати принтер, щоб друкувати матеріали для своїх студентів. Дякуємо їй за це рішення, тому що тепер не тільки її студенти, а й усі користувачі інтернету мають змогу навчатися за матеріалами блогу. На цьому порталі усе також гарно погруповано: є розділи присвячені граматиці, фонетиці, орфографії, фразеології тощо. Варто звернути увагу на те, що блог призначений для учнів гімназії, тому матеріали можуть бути заважкими для рівнів А1 і А2.

3. http://www.ortografka.pl/banner

Цей сайт не тільки допоможе нам опанувати орфографію практично, а й потішить прекрасною графікою. Сім`я Ортографів люб`язно навчить нас різним правилам: від правопису “rz i ż” до написання диктантів. Портал є дуже корисний тим, що надає можливість повправлятися в певній орфографічній темі, перевіряючи свій результат одразу.

4. http://odmiana.net/

Цей сайт має вузьку спеціалізацію, але не зважаючи на це є дуже корисним в опануванні польської мови. Якщо ми раптом забули як саме відміняється слово — нам сюди. На сайті можемо провідміняти за відмінками іменники, прикметники, займенники, числівники та дієприкметники.

5. https://glosbe.com/pl/uk/glosbe

Наступний портал став справжнім рятівником для перекладачів з усього світу! Це багатомовний онлайн словник, котрий якісно перекладає невідомі слова. Очевидно, що помилки теж трапляються, але значно рідше, ніж в інших онлайн словниках. Обираємо польську мову і перекладаємо те, що нам потрібно. Також на сайті існує прекрасна опція: можна додавати або редагувати існуючий переклад. Тому Ви також можете зробити свій внесок у розвиток цього чудового словника!

6. http://sjp.pwn.pl/

Це своєрідна “палочка-виручалочка” для тих, хто хоче розширити свої знання. На порталі є прекрасна обція: можемо поставити питання відомим мовознавцям і вони нададуть нам вичерпну і цікаву відповідь. Ще один хороший розділ сайту – “Korpus językowy”. У ньому можна перевірити як саме і в якому контексті вживається певне слово. У розділі “Ciekawostki” знайдемо різні цікаві речі про мову, походження слів, їх вживання тощо. А в останньому розділі можемо дізнатися правила правопису і перевірити свої знання з орфографії.

7. http://pl.bab.la/slownik/

Це також онлайн словник, але там є дещо дуже важливе: саме на цьому порталі маємо можливість провідміняти дієслова за особами. Результат нас дуже потішить: ми отримаємо форми усіх осіб не тільки в теперішньому часі, а й в минулому та майбутньому. Також у результаті пошуку будуть слова в умовному та наказовому способах.

8. http://wolnelektury.pl/ wolne_lektury

Цей сайт допоможе нам поповники свій словниковий запас. Обираємо будь-яку книжку і завантажуємо у потрібному форматі. Також є можливість завантажити аудіокниги, що стають дедалі популярнішими серед сучасних книголюбів. Завдяки цьому сайту у Вас є не тільки прекрасна можливість дізнатись багато нових слів, а й познайомитися з польською літературою, почитати улюблені твори іноземних авторів у польському перекладі.

9. www.radiointernetowe.com.pl/

Мову не можливо опанувати, не слухаючи її “наживо”. У цьому нам радо допоможуть численні польські радіостанції. Якщо заглянемо на цей портал, то обачимо панель з радіостанціями. Просто обираємо ту, що найбільше сподобалася і слухаємо різні програми, новини, пісні. Мова краще запам`ятовується не в процесі “зубріжки”, а в більш приємних заняттях — наприклад у слуханні радіо 🙂

10. http://www.tekstowo.pl/ logo

Слухаючи радіо ми обов`язково натрапимо на пісеньку, що западе нам в душу. Щоб дізнатись хто саме є виконавцем та знайти текст цієї пісні, ми можемо звернутися до цього порталу. Майже біля кожного тексту пісні є відео або mp3. На порталі знаходиться не тільки польськомовна музика, а й інозмена. Тому не проґавте цей сайт 😉

11. http://pl.online-television.net/

Цей портал пропонує нам польські і міжнародні телеканали. Прекрасна можливість не тільки слухати носіїв мови, а й дивитися цікаві телепередачі.

12. http://vod.pl/

Наш рейтинг добігає кінця разом із сайтом, де можна переглядати фільми онлайн. На жаль, польський інтернет не є таким доступним як український, тому не всі фільми можемо переглядати в Україні. Але це зовсім не привід засмучуватися: на порталі безліч контенту, котрий ми можемо дивитися za darmo!

Очевидно, що це не всі ресурси, за допомогою котрих ми можемо вивчати польську мову. Щоб описати усі цікаві інтернет-сайти потрібно, напевно, братися за книгу! 🙂 Сподіваюсь, що ці сайти полегшать Вам вивченння польської мови, зроблять його приємнішим та цікавішим. Пам`ятайте про те, що Ви маєте безліч можливостей і тільки від Вас залежить чи Ви скористаєтеся ними! Powodzenia!